Протокальцинін є маркером системного запального процесу в організмі та розвитку сепсису. Його рівень може значно підвищуватися при бактеріальній інфекції.

У здорової людини рівень протокальциніну дуже низький та становить лише 0,5 мкг/л. При гнійно-септичних патологіях він може сягати показника 20 мкг/л і більше.

Дізнатися детальну інформацію про аналіз на протокальцинін ви можете на сайті лабораторії https://nikolab.com.ua/uk/prices/1255-2/. Також на сторінці вказана вартість дослідження та особливості його проведення. 

Показання для призначення аналізу

Аналіз на протокальцинін призначається в таких випадках:

  • рання діагностика інфекційних ускладнень у пацієнтів після проведення хірургічної операції, трансплантації, під час проведення штучної вентиляції легень, при лікуванні у відділеннях невідкладної та інтенсивної терапії, при захворюваннях нез’ясованого походження;
  • оцінка стану пацієнтів із сепсисом;
  • оцінка ефективності проведеного лікування септичних проявів після курсу прийому антибактеріальних препаратів;
  • проведення лікування багаточисельних опіків;
  • агранулоцитоз.

Матеріалом для дослідження є сироватка венозної або капілярної крові.

Оцінка результатів аналізу на протокальцинін

В нормі рівень протокальциніну в організмі дорослої людини становить близько 0,5 нг/л. Чим вищий показник, тим більша вірогідність наявності в організмі пацієнта запального процесу бактеріального походження. Незначне підвищення показника може вказувати на ангіну, гайморит, гастрит або інше запалення, бактеріальну інфекцію тощо. Значне відхилення від норми (більш 10 мкг/л) говорить про високий ризик розвитку сепсису або інших ускладнень інфекційного процесу. Чим важче протікає інфекція, тим більший показник протокальциніну.

В разі підвищення показника протокальциніну в крові пацієнту радять пройти повторне обстеження через 6-24 годин. Якщо його рівень не збільшився, ризик сепсису виключають та починають шукати інші причини, котрі могли спричинити підвищення рівня маркера. Саме для цього пацієнту призначають додаткове обстеження (яке саме – лікар визначає індивідуально).

Якщо ураження локальні, рівень протокальциніну підвищується незначно. Його показник завжди високий при опіках, значних травмах та після хірургічного втручання. Він повинен знижуватися через 2-7 діб, що вказує на стабілізацію стану пацієнта. Якщо ж через деякий час концентрація маркера залишається стабільно високою, варто переглянути ефективність призначеного лікування. Також підвищений рівень протокальциніну може реєструватися у злісних курців, пацієнтів з хронічним бронхітом та іншими важкими захворюваннями дихальної системи.

Як підготуватися до обстеження?

Зазвичай аналіз проводиться в екстрених випадках без безпосередньої підготовки. Але якщо його призначення є плановим, щоб результат дослідження на визначення рівня протокальциніну був максимально точним, пацієнту радять:

  • забір крові проводити зранку натщесерце;
  • не вживати алкоголь, виключити важке фізичне та психологічне навантаження на організм впродовж 1 доби до здачі крові;
  • безпосередньо перед забором матеріалу необхідно випити склянку негазованої води для спрощення процедури.

Проводити забір крові у маленьких дітей необхідно лише в стані спокою. Якщо немовля плаче, варто спочатку його заспокоїти, оскільке це може викривити результат дослідження. Дорослим також рекомендується відпочити впродовж 15-20 хвилин перед здачею крові.

Аналіз на визначення рівня протокальциніну проводиться в лабораторії Ніколаб https://nikolab.com.ua/uk/. У кожному відділенні (а вони розташовані в різних містах країни) пропонується висока якість та комфортне обслуговування, швидке отримання точних результатів, доступні ціни та можливість забору крові на дому.